Krzem
Dziś trochę informacji o nieco niedocenianym składniku diety roślin: krzemie. A dokładnie o ditlenku krzemu (SiO2) zwanego popularnie krzemionką, gdyż w tej właśnie formie ten pierwiastek jest serwowany roślinom w różnego rodzaju nawozach.
Silniejsze ściany komórkowe
Krzemionka wzmacnia komórki roślinne od wewnątrz, wzmacniając ściany komórkowe, które pomagają roślinie budować grubsze łodygi, aby wytrzymać ciężar pąków. Grubsze ściany komórkowe wytwarzają większe łodygi i gałęzie, które mogą skuteczniej wchłaniać i transportować wodę i składniki odżywcze, co skutkuje szybszym i bardziej rozległym wzrostem.
Odporność na stres środowiskowy
Ponieważ rośliny nie mają układu odpornościowego, krzem staje się jego substytutem. Jednym z plusów rozszerzenia diety roślin o krzem jest ich lepsza odporność na ekstremalne temperatury, zarówno wysokie, jak i niskie. Jest to szczególnie przydatne przy hodowli outdoor, gdy rośliny doświadczają szczytowych temperatur w południe, a najniższych w nocy.
Krzemionka tworzy warstwę ochronną na poziomie wewnątrzkomórkowym, która zmniejsza utratę wody w wyniku transpiracji, dzięki czemu rośliny są mniej podatne na nieprzyjemne konsekwencje suszy.
Odporność na patogeny i szkodniki
Jeśli roślina ma w swojej diecie krzem gromadzi go wokół zainfekowanego miejsca, tworząc selektywnie obszary, które mogą bronić się przed infekcjami grzybiczymi, takimi jak np. mączniak. Jako środek odporności roślina wykorzystuje krzem do zbudowania dodatkowej bariery mineralnej, co utrudnia przedostawanie się chorób i patogenów do wnętrza rośliny.
Niektóre badania botaniczne wykazały, że krzemionka w glebie chroni rośliny przed zjedzeniem przez roślinożerców. Krzem gromadzi się również w ściankach komórek naskórka liści, co utrudnia owadom ich gryzienie i ssanie. Dokarmianie dolistne to najlepszy sposób, aby krzem był wchłaniany bezpośrednio przez liście, gdzie może być natychmiast wykorzystany do zwalczania szkodników.